Bildstöld? Hallå det är en bild...? Eller?

Jag har märkt att det är många som använder bilder från fotografer, men som dom inte har köpt. Jag tänker ta Madick som ett exempel. Madick, eller Magdalena är en väldigt känd fotograf runt Stockholm. Hon åker ut på tävlingar och fotograferar varje ekipage på en tävling, lägger upp i sitt arkiv på sin hemsida. Sen kan de som tävlat gå in där och beställa bilder, smidigt och enkelt genom ett formulär. Hur mycket tid lägger hon inte ned på att få alla dessa bilder? Hur mycke pengar har hon inte gjort av med? Få till en hemsida, köpa fotoutrustning, betala bensin för att ta sig till tävlingar, all tid hon lägger ned innan bilderna är uppe i arkivet, all tid hon lägger ned på att fixa bilderna vid en beställning. Men vad gör vi? Vi ungdommar, behöver inte bara var ungdommar, finns äldre som även dom gör såhär. Vad gör vi? Jo vi tar hennes bilder, som hon har lagt upp i sitt arkiv. Vi tar bilderna med henne stora logga på. Vi lägger upp bilden på t ex, blogg, bdb, facebook osv. Men vill ni veta? När ni har laddat upp bilden på en annan internetsida har ni gjort ett brott. Ni har gjort en bildstöld!

En stöld som nu Magdalena har rätt att skicka en faktura till er och säga åt er att betala, ni måste betala även om ni tar bort bilderna. Magdalen har skrivit på sin hemsida "webb-bild använd med text över (otillåtet) 100 kr + exp.avg.". Vet ni vad det betyder? Det betyder att om du har lagt ut 10 bilder som är tagna från Magdalena, då är du skyldig att betala 10x100 = 1 000 kr. Ser ni hur lätt priset stiger? För varje bild du lägger ut är det 100 kr/bild som du får betala.

Nu tänker jag ta mig själv som exempel. Jag skickar bilder till folk när jag har fotat. När jag har fotat en hoppträning skickar jag bilder till dem som vill ha, till vissa brukar jag inte skriva eller redigera bilderna. Men bara för att jag inte skriver att det är jag om har fotat så vill jag att ni skriver det under bilden i en text om ni lägger ut den på t ex bdb eller facebook. Jag vill att mitt namn ska stå som fotograf, varje gång du lägger ut den bilden. Jag brukar inte säga till längre för det är så många som inte bryr sig eller "glömmer" bort att skriva till.
Men till dem jag skriver på, redigerar bilderna som jag skickar. Er ser man ofta försöker att ta bort texten. Varför tror ni att jag sätter texten i ett hörn? För att ni ska sitta och ta bort den? Nej, för att jag vill ha mitt namn på bilden, det bevisar att det är jag som har fotograferat den!

"Fotografens namn ska alltid anges i samband med fotografiet såvida det inte är praktiskt eller tekniskt omöjligt. Denna regel om fotografens ideella upphovsrätt är tvingande och kan medföra skadeståndsansvar om den inte respekteras."
Källa

Ingen får göra om mina bilder, det är jag som har upphovsrätten och det är jag som äger bilden, även fast du har en bild du med. Jag har orginalbilden och du har fått en kopia. Jag måste ge mitt tillstånd om du vill beskära eller ändra bilden på något vis en bild som jag har fotograferat.

Jag kan sluta att ge ut mina bilder, att de bara är jag som får använda och bruka dem. Ni får inga bilder, ni får bara kolla på dem genom min blogg eller bdb. Ni kan inte ta från någon av dem, har skyddat mina bilder på både blogg och bdb. Jag lägger heller inte ut bilder på facebook. Och om ni tar från min hemsida, då skickar jag en faktura. Om ni hällre skulle vilja att vi som skickar bilder på er ska sluta så är det upp till er, det är ni som får bilderna, som missbrukar och gör att vi som fotar och skickar dem inte vill ge bort bilderna. För vi vet vad som kommer att hända, ni förstör bilderna, ni förstör det vi har lagt ned tid och pengar på att skapa.

Det finns regler på vad du får göra med en bild, men den viktigaste enligt mig är ändå. Om jag har fotograferat en bild och skickar den till dig, så äger inte du bilden. Det är den som har fotograferat bilden som alltid äger bilden, oavsett. Du får inte göra vad du vill med den, för du äger inte bilden. Du får inte ta bort text. Du får inte göra något alls med bilden utan mitt tillstånd.
Om jag skickar en bild över msn, så får du inte göra något alls med den bilden, bilden ska alltså vara som den är. Alltid.

Jag skulle aldrig våga lägga ut bilder som någon annan fotograf har tagit, lagt upp i sitt rkiv som man sedan ska beställa. Självklart har jag några ligger på datorn, men jag laddar aldrig upp dom på internet. Ser att flera av mina vänner laddar upp bilder som andra fotografer har tagit, men jag sjläv skulle inte göra det. Om nu denna fotograf ser att du har lagt upp sig 4 bilder, då äre 400 kr direkt! Beroende på vad den fotografen tar för pris på stulna bilder.

Sen det här med att jag har fotograferat en bild, skickar den till min kompis A, som skickar bilden vidare till kompis B. Är det rätt? Nej, jag skickade bilden till A, det är endast A som får använda bilden och A får inte skicka vidare bilderna. Om ni denna B vill ha bilderna, så måste den prata med mig, för det är jag som har fotograferat bilden och som bestämmer över den.
Jag skickar endast bilder som du är med på. Vi säger såhär, jag fotar en hoppträning. Jag får väldigt bra bilder på A, jag skickar dem till A. Men  vill ha bilderna som jag fotade på B. Dom skickar jag inte, för A är inte med på Bs bilder. Dom bilder du är med på, dom får du, dom bilder du inte är med på, dom får du inte. Så enkelt är det. Så har jag bestämt att jag ska göra, och kan inte ni respektera det. Då skickar jag inga bilder alls. Och då kan det vara så att A ändå vill ha bilderna och frågar B om hon kan skicka dom, ja då skickar B bilderna. Men det är bildstöld. Får A har inte tillstånd att ha dom bilderna.

Jag hör oxå att många tycker det är irriterande med den stora texten som Magdalena använder på sina arkivbilder. Varför ska det vara irriterande? Det visar direkt om du har stulit bilden eller köpt den, jag gör likadant med mina arkivbilder.

Såhär ser mina arkivbilder ut, alla har denna stora text över (Nej ni kan inte anmäla mig för bildstöld, det är min egna bild). Jag har valt att göra som Madick och skriva stort över, om man har en liten text i ena hörnet som visar att det är en provbild, då kan man lätt ta bort den och säga att man har köpt bilden. Det är inte lätt att ta bort en sån här stor text (;

Här har ni samma bild, men nu är den beställd och har min logga i högra hörnet. Den är nu redigerad och jag har min text i hörnet, min text får inte tas bort på något sätt (nej ni kan inte ta bilden, jag har högerklicksskyddat min blogg).

Hoppas att ni har läst igenom allt och fått er en stor tankeställare, och jag hoppas att man inte ska behöva se så många stulna bilder på era bloggar och bdb längre..

Jag lägger till en text hämtad härifrån som står om man måste ha tillstånd från personen/erna på bilden.

"Samtycke från avbildade människor behövs normalt vid tre olika tillfällen;
a) när fotografiet ska användas i reklamsammanhang enligt lagen om namn och bild i reklam,
b) när det handlar om en beställd porträttbild enligt upphovsrättslagen
. Då är det dock inte den avbildades samtycke som behövs, utan beställarens samtycke. Beställarens samtycke behövs alltid oavsett hur fotografiet ska användas och
c) när fotografiet anses vara en personuppgift enligt personuppgiftslagen och som på något sätt hanteras digitalt, t ex på Internet. Då behövs den avbildade personens tillstånd om denne riskerar att kränkas av hanteringen.
Samtycket från den avbildade, eller i beställda porträttfallet från beställaren, ska vara aktivt. Det innebär att personen ska ha blivit tillfrågad och aktivt ha avgivit ett samtycke.
Samtycke krävs inte av efterlevande om personen på bilden är avliden, såvida det inte handlar om beställd porträttbild."


Kommentarer
Postat av: Jessica

Du har rätt i det du skriver men man bör oxå som fotograf komma ihåg att man måste ha godkännande från den som bilden är på om man ska ladda upp den på t.ex. en blogg. Kan vara bra att påpeka när du ändå skriver om lagar.

2010-03-01 @ 19:20:33
URL: http://jessicaolsson14.devote.se
Postat av: Dessie

jävla bra skrivet! (Y)

2010-03-01 @ 19:38:14
Postat av: Anonym

dom smarta brukar printa..?

2010-03-01 @ 20:30:08
Postat av: Alexandra

Skitbra skrivet! Har varit med om att få mina bilder stulna hur många ggr som helst, blir lika förbannad varje gång. Detta borde ALLA läsa!

2010-03-01 @ 22:24:46
Postat av: ewe :)

sv: tack, din blogg är oxå jätte fin, som du säger.. Stilren! :)

2010-03-02 @ 06:45:05
URL: http://enewe.blogg.se/
Postat av: Linnea Granström- Ungmamma & Ryttare

Jag håller helt klart med!

2010-03-02 @ 10:01:11
URL: http://linneagranstrom.blogg.se/
Postat av: Karro

Det är ju bara att printscreena ;)

2010-03-02 @ 17:14:50
Postat av: kristin

du har helt rätt i det du säger.

jag har laddat upp en bild på bdb förut, som jag dock tagit bort ;D när ja laddade upp den fick jag skuldkäsnlor x) men som någon säger här uppe jag tycker man ska ha tillstånd isf från den ni fotgrafer laddar upp bilder på :)

2010-03-02 @ 20:34:57
Postat av: Anonym

Jätte bra skrivet, och jag håller med!



Men jag undrar: Om man länkar till en bild, då är det väl inte stöld, eller?



//Jezzan

2010-03-04 @ 18:37:17
Postat av: Jessan ♥

Oj, råkade göra lite fel!

Frågan om länka till bild är av mig ;)

2010-03-04 @ 18:38:17
URL: http://jezzanz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0