@ Monique
Foto: Dessie, Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8


Svar frågestund

Amanda - Hur går det med häst-letandet? :D
Svar: Det är svårt att hitta bra hästar att höra av sig till, men det är bara att vara envis :)

Vad är det mesta du tjänat på bilder på en tävlingsdag? (spelar ingen roll om de e meeting eller inte, bara att de är en dag)
Svar: När jag och Elin har fotograferat tillsammans och sålt på plats har det varit ca 1500-2000 kr per dag. Under meetingen som vi var på i somras blev det ca 5000-6000 kr per helg.

Får jag komma o fota dig o din häst sen när du har en :D typ i sommar? hihiii! Men med din kamera, den är tusen gånger bättre om du fixar inställningar 8)
Svar: Självklart får du det! Det tackar jag aldrig nej till, och självklart kan du få låna min kamera. Det fixar vi :D

Vad är din favoritmat?
Svar: Oj, jag undrar om jag verkligen har någon favoritmat.. Men jag är väldigt mycket för att äta kött och kyckling, gärna med en potatisgratäng och god sås :)

Klistermärkena du har på din transport, asså ditt namn. Vart har du beställt det? =)
Svar: De är beställda genom Dekaltrim.se.

Vilka bloggar läser du? :D
Svar: Jag läser väldigt många bloggar, de jag kollar in varje dag är
Häst: Sandra, Rosanna, Caroline, Showjumper, Sara, Kristina, Ingrid & Linn, Sofia & Linn,
Foto: Karin, Michaela, Lina, Elin, Johanna, Marcus & Mikalea, Emelie, Caroline,
Storbloggare: Foki, Kissie, Dessie, Paow, Isabelle,
Kompisar: Becca, Jossan, Dessie, Ida,
Smink: Helen,
Som ni ser så läser jag extremt många bloggar (;

Vad är ditt besöksrekord? :D
Svar: Besöksrekordet ligger än så länge på 148 unika läsare på en dag :)

Hur många besökare har du ungefär varje dag? :D
Svar: Statistiken ligger oftast mellan 70-90 unika läsare nu för tiden, ibland kan det bli en avstickare på över 100 läsare :) Tack!

My - Hur gör du om du ska redigera en djur eller natur bild? Alltså grunden.
Svar: Det jag alltid gör med en naturbild är nivåer, kan sitta ganska länge med den innan jag går in på något annat. Behövs det så klonar jag även bort onödiga/störande saker och sist lägger jag på ett lager med skärpa J

Hur ser din drömhäst ut? Och hur skulle du vilja att hästen du letar ska se ut? :D
Svar: Min drömhäst… När jag var liten skulle det vara en svart frieserhäst, en vit lippizanare, och jag vet inte hur många olika hästar jag kom fram till att jag ville ha. Nu ser det nog mer ut som en hopphäst, spänstig och kvick. Färg spelar inte allt för mycket roll men en skimmel, jag är så svag för skimmlar. En svart eller fux skulle inte sitta helt fel det heller. Även om färg inte spelar roll så vill jag ha vita tecken på den, gärna höga strumpor i bak över hasorna och lite lägre i fram och en inte allt för bred bläs i pannan.

http://kuddarnabus.blogg.se/
Hej, ska du skaffa häst ?:)
Svar: Ja, jag ska skaffa häst J

Favoritfärg?
Svar: Blå och röd är nog favoriterna.

Favoritgodis?
Svar: Jag har blivit dålig på att äta godis, äter inte lika mycket längre. Men favoriten får nog bli snökulorna.

Favoritfrukt? ;)
Svar: Äpple! Helt klart

Sminkar du dig varje dag, isf med vad? :)
Svar: Jag sminkar mig varje dag, om det är så att jag ska vara hemma kan det hända att jag går utan, väldigt sällan. Använder foundation, puder, ögonbrynspenna och mascara, även eyeliner ibland till vardags. Allt är från Oriflame.
Ska jag på fest blir det oftast eyeliner och ögonskugga också, inte alltid.

Jeanette - Rider du överhuvud taget nu? Skall du skaffa häst?
Svar: Jag rider bara när mina vänner behöver hjälp med sina hästar, så det är inte ens 1 gång i månaden. Ja, jag ska skaffa häst.

Sabina - Vilket är din favorit objektiv att fota med? Har du något tips på bra objektiv till innefotografering? :)
Svar: Jag har 2 objektiv som jag använder mest, mitt Sigma 70-300/4-5,6 och Nikkor 35 mm/1,8. De är bra på olika saker, sigman är grym på utomhusfotografering, för att vara ett så billigt alternativ. Tyvärr vill jag byta upp mig till ett bättre. 35an är ett så grymt objektiv till närbilder, omgivning, natur och det används när jag fotograferar i ridhus.
Jag skulle nog säga Nikkor 35 eller 50 mm/1,8, de är bra och prisvärda objektiv för just inomhusfotografering.

Filippa - Hej, söt blogg!
Du tar jättefina bilder, det står säkert någonstans, men vad fotar du med för kamera?
Ha en bra dag :)
Svar
: De finns att läsa mer om min utrustning här. Använder mig av en Nikon D300s :)

Sanna - Vilken var den första kameran du hade? :)
Svar: Min första kamera var en Nikon D60, som nu min syster äger och använder :)


Sned bild


Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8

Bilden är sned. Och jag gillar´t!
Under dagen har det inte hänt något speciellt, träffat på en massa kompisar (tänkte skriva klasskompisar, men kom på att jag bara har 6 st av dom och 4 visade sig idag). Duktiga jag, glömde idrottskläder, snacka om snurr i huvudet. Var iväg till en klädbutik, Monique, och fotade lite bilder på kläder som ska användas i ÖFA. Inte lätt att klä av och på en skyltdocka ska jag säga.

Hemkommen och seg, vet inte riktigt vad jag ska hitta på, får väl bli att visa er någon helt sjukt bild från dagen i butiken. Kanske lika bra så ni kan få skratta lite (;

Aprikoskräm


Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8

Japp, jag sitter nu framför datorn med en skål aprikoskräm och mjölk. Jag har inget roligt att meddela, skola i morgon. Kameran ska med, japp! Det hade jag glömt bort tills jag kollade i mitt egna huvud, telefonen! Mobilen är mitt huvud, allt finns i den, och utan kalendern hade jag aldrig klarat mig, eller kommit ihåg allt jag ska göra.

Jag vill måla naglarna, men vet inte vilken färg, och nu börjar det bli lite väl sent. Och tror inte det är de bästa att blanda smörjan jag nu ska börja att ha på naglara, med nagellack. Jag biter inte på naglarna, men jag använder ett sådant medel för att bli av med en annan ovana. Det smakar... Jag har inget bra ord på hur det smakar, men det är inte gott.


Tjohej igen

Hemma. Sätter mig vid tvn och kollar film, är seg som tusan.


Tar mig härifrånNu åker jag, hörs i morgon!


Small details
Nikon D300s + Sigma 70-300/4-5,6


Hoppträning


Nikon D60 + Sigma 70-300/4-5,6 | Sara och Cassie


Nikon D60 + Sigma 70-300/4-5,6 | Jossan och Lasse

Jag ska nu befinna mig på ridskolan (yes tidsinställt inlägg) och fotografera på hoppträningen, de snygga tjejerna som är på bilderna frågade om jag kunde fota och självklart säger man ja!
Så jag hoppas på att det är bra väder så det är ljust i ridhuset och jag kan låta D300s + Sigman få arbeta lite tillsammans, den kombinationen har jag nog inte hunnit med att köra än så länge :)

"Hej jag heter..."


"Hej jag heter Linda, jag är som vilken tonåring som helst, fyllda 17 år, blir 18 i maj. Jag har svårt att hålla ekonomin för pengarna vill helst ryka på onödiga saker som kläder när jag redan har en garderob som är full. Hade jag haft pengarna kvar så hade jag kunnat köpa det objektiv jag vill ha, hade säkert kunnat köpa en häst oxå för den delen. Jag går i skolan, bråkar på lärarna, skiter i lektionerna eller bara sitter inne på facebook om jag får tillfälle, vem orkar jobba? Jag försöker att ha ett liv utanför skolan, pluggar aldrig hemma, så jag borde väl ha det. Är med kompisar, fotar om inspirationen finns, men det blir mer sällan. Håller mig i stallet och träffar hästarna, men inte mer än att jag klappar och fotograferar dom, jag sitter alldeles för mycket vid datorn, det märks väl? Fyrkantiga ögon för länge sedan. Jag försöker att inte försumma och glömma bort den pojkvänn jag har, som alltid finns där för mig, de svåra tiderna som har passerat.
Det att jag väljer att skriva om mitt liv på Internet, är en helt annan femma. Här kan man få skit för minsta sak man gör, men jag har inte fått det, än. Jag har kanske tur.
Jag oroar mig för framtiden, ångrar saker jag har gjort och inte har gjort, försöker att leva i nuet. Inte alltid det lättaste, men jag kan alltid försöka.
Ja just det, vilken tonåring som helst..."


FrågestundKör på en frågestund, svarar på alla frågor!
De som har blogg kommer att länkas.

Bara att fråga på!


Bloggtävling


(Länk till tävlingen)


Love me for who I am


Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8


Minnen i massor!


Efter 2 dagar på tävlingsbanan i +20 grader, såg man härligt fin ut på rygg och bröst! Vallentuna RK 3-4 juli -10


Lite tids skugga mellan klasserna, även här Vallentuna 3-4 juli -10
Även min och Elins första tävling som vi sålde på plats. Gick över förväntan!


Kråkhoppet, oförglömliga dagar på tävlingsbanan. Vi kom inte allt för bra överens sista dagen men det gick, detta år blir det bättre planering (;


Elin fotograferar under en av Kråkhoppets alla klasser.


Och vi avslutar med Strömsholm 2010! Detta år ska det bli mer av Strömsholm, förra blev endast lite terrängfotande och prisutdelning i banhoppningen typ. Men nu jäklar! Många större hästevenemang som man ska på i år! :D

Bloggtävling


(Länk till tävlingen!)


Behöver lite hjälp

Jag håller på och väljer ut bilder, som jag sedan ska skriva ut, som reklam för mig själv på tävlingar. Problemet är att jag behöver 1 stående bild, och jag har 3 att välja mellan.

Det bilderna ska förmedla och visa är hur jag är som fotograf, det är sjukt svårt, men jag har lyckats ganska bra med dom 2 andra bilderna jag har valt. Men den 3e och sista har jag lite svårt för. Denna bild ska representera hoppningen, har en för dressyr och fälttävland redan.

Vill ni vara snälla och kommentera bildnummret, 1, 2 eller 3? :)


Bild nr 1.


Bild nr 2.


Bild nr 3.

Stallkompis


Foto: Sofie, Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8 | Jag och en häst som jag provridit

Visat stallet ännu en gång, och en till vill ha sin häst där. Shit, vad fort det gick åt med boxar. 1 finns kvar av 5 nu. Hade jag haft bild på stallet hade ni fått det, men tyvärr. Det är dåligt med bilder. Kanske får ta mig en promenad och knäppa lite bilder.

Sedan har det inte hänt så mycket, ringt det dära samtalet, gick bra. Inget mer att säga, tror jag.

I morgon blir det sjukan, jao! Blir nog ganska mycket sagt då.

Ville inte ha ett bildlöst och tråkigt inlägg, så slängde in en bild från andra provridningen av denna söta polle.

PratelipratPrata en timme innan tåget gick hemåt igen. Jo tack, allt är mycket bättre. Men det är saker kvar att göra. Jag måste ringa ett samtal... Jag vill så fruktansvärt inte göra det, men jag måste. Den personen måste få veta.

Tågis

Har inget speiellt för mig, ska borsta tänderna (yes jag är seg) och göra mig i ordning för att dra en sväng fram och tillbaka till Tierp. Nu får det vara nog, hur ska det bli.


Stockholmsshopping


Armband - CliqueRing, örhängen, halsband - Ur&Penn


Knästrumpor med rosett - Indiska

Hemma!

Jag är sjukt trött, blir att sova tidigt ikväll tror jag.
En härlig dag i vår kära huvudstad, kanske inte det bästa vädret pga kylan. Fy satan så kallt! Jag mest kollade runt i butikerna, hittade lite smått som även följde med hem. Visar senare!

I morgon blir det ett oväntat besök för en viss person, det ska bli trevligt! Alltid kul att överraska andra (;
Pratar även med en Elin över sms just nu, hon låter sjukt desperat att jag ska följa med till Göteborg, undrar vad hon verkligen planerar...


Huvudstaden!

Tar tåget in till Stockholmo, höres när jag kommer hem!


En dag i stalletFoto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8 | Jossan och Lasse, Sara och Cassie


Min hemsida!

Märker att många som ser mig på tävlingar osv läser min blogg, och vet inte om vad min hemsida heter. Men nu kör jag ett helt inlägg om bara den!

--> www.SplachPhoto.webs.com <--Om länken inte fungerar, kopier och klistra in den i din webb-läsare.

Munsboro Austin & Cassiranko
Foto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 18-200/3-5,6


Läsa min artikel?


Foto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 18-200/3-5,6

För er som vill veta så har min artikel kommit upp på UNT.se.
För er som vill läsa, varsågoda!
Länk

Update: Ja, det är min första artikel


Försöker


Foto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 18-200/3-5,6 | Beautiful Girl (Bea)

Jag ska testa att börja blogga igen. Jag tänker inte säga varför jag har haft en paus denna vecka för det är en personlig sak. Men jag har inte velat blogga när jag inte har haft något roligt och bra att skriva om. Det har mestadels bara varit negativt.

Men nu testar vi!

Kan säga att jag åkte till mitt blivande stall i måndags och lät en kompis till mig kolla på stallet. Hon vill flytta sin häst dit, så nu är det bara att börja leta! Jag har hört av mig på några hästar så det visar sig när jag åker iväg och börjar prova. Jag kommer inte att skriva i bloggen om hästarna förrän jag har hittat den rätta. (Har nu kanske ännu en till stallkompis framöver!)

Sen har jag även haft min praktik denna vecka med, UNT är en av de roligaste praktikplatserna! Onsdagen började med att vara på en skola och prata om journalistik och foto, sen iväg och sitta på det mest tråkiga mötet jag någonsin varit på. Torsdagen var i ära och min handledare var så snäll att lämnade mig ensam på kontoret. Jag hade fått uppdraget att intervjuva min gamla ridlärare, trevligt! Sen blev det inte så mycket mer den dagen och jag åkte hem nån timme tidigare.
Ni kanske vill se bilderna som fotades på ridskolan? Många härliga hästbilder! Blev faktiskt väldigt nöjd med vissa, och det är inte ofta (;

Det gick bra att fota i helgen, tyvärr speglades mitt humör lite i söndagens bilder, därav de ganska så usla bilderna. Men sånt händer.
Jag har även en helt annan typ av bildbestlläning på G. Kan inte kalla det beställning heller. Men en hästaffär har tagit kontakt med mig för att jag ska fixa 4 bilder åt dem, kul! Men det är svårt att få de bli bra. Det är bara att pilla på.

Bloggpaus #2

Pausen blir uppskjuten på obestämt tid.

När jag hade börjat hoppas att allt börjar gå åt rätt håll så vänder det igen.
Jag är rädd, vad kommer att hända?

För att vara lite positiv så kan jag säga att med hästarna går det framåt, stallplats är fixad.
Nu är det bara att börja leta efter den rätta.


Bloggpaus

Jag tar en paus. Måste reda upp en massa saker här hemma. Allt är inte som det har varit. Jag har beslut att fatta. Tävlingen gick bra i helgen, alla bilder ska upp i arkivet, folk beställer och det blir allmänt mycket att göra. Jag ska försöka att hinna med skolan + praktiken, det är för mycket just nu. Och i helgen hände en sak jag är livrädd för. Jag måste ordna detta, och det snart.

Jag tar några dagars paus, vet inte när jag börjar skriva igen. Det märker ni, men bloggen ligger längst ner på min att-göra-lista just nu. Tyvärr.

Ni får ha det så bra så ska jag försöka fixa allt i mitt trassliga liv just nu.

...

Inte alls på blogghumör. Allt är inte som det varit...


Lurbo RKFoto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8

www.SplachPhoto.webs.com


Tävling, tävling

Efter en hel dag på tävlingsbanan är jag nu helt slut. Ska ladda in alla bilder och börja med dom. Kanske kan komma upp några smakprov för jag är sjukt nöjd med dagens bilder!

Paarty!Tar mig mot Asks place, tjaao!
I morgon blir det upp tidigt på för att plåta på en hel dags tävling, härligt med money!


Kontoret UNT Tierp


Foto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8


Torsdagsshopping


Halsband - Ur&Penn | Jeans - H&M

Blev en liten shoppingrunda med Becca och Kristina igår. Opps, pengarna försvann... Halsbandet kunde jag inte låta bli när jag såg att det kostade 30 kr, Ur&Penn är väldigt bra på att rea ut saker (; Köpte även ett par örhängen men dom fastnade inte på bild.
Jeansen var inte direkt planerade att köpa, men mina tidigare favoritjeans börjar bli så otroligt fula och snart går dom sönder i sömmarna. Har inga andra jenas hemma som jag gillar lika mycket som dom. Men igår hittade jag precis vad jag var ute efter, smala ben och låg midja. Perfekt!

Kontorshunden DaisyFoto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8


Min bild!Foto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8 | Originalbilden

Såg att min bild var med i tidningen häromdagen. På UNT-kontoret klipper de ut artiklar och sparar i pärmar. Kollade lite i den idag och vips! Där var min bild som jag fotade på Högbergsskolan :)

Gårdagen

Sent igår. Direkt efter skolan åkte jag till ridskolan för ett möte med Ungdomssektionen. Varade i en timme med massa tacosätande, gott! Och det sköna nu är att jag inte längre kommer att sitta kvar i US. Kommer inte att ha tid senare, det vet jag redan nu.
Fick skjuts till stationen men knallade vidare hem till P för att träffa på ett par städande grabbar medan man själv satte sig vid tvn och kollade på TopModel. Kändes grymt skönt!

Hem med 8 tåget, en snabbdusch och sedan blev det House på tvn. Älskling följde med hem så massa mys blev det med.
Upp i morse runt 7, mindre kul att man lämnade älskling kvar hemma för att han ska kunna sova fram till 11... Jag vill med ha sovmorgon fram till halv 1. Men nu sitter jag på jobbet igen, vuxet! Haha, nej men sitter på UNTs kontor med min handledare och pratar fotokurser. Alltid kul!


Globen #17

Foto: Jag, Nikon D300s + Sigma 70-300/4-5,6
Alla bilder är klickbara!


Mumsi!Att sitta framför brasan med en Ben&Jerry´s i handen kan inte bli bättre än bäst. Eller jo, det kanske kan bli bättre om älskling var med. Men han kommer i morron. Och som bilden så fint visar så är det faktiskt min absoluta favorit i B&J seriern. Men, jag har inte ätit så många smaker så kanske inte riktigt kan säga så. Men ändå, love B&J Chocolate Fudge Brownie!

Scapa SportsJo, det var luvan till mitt schabrak som jag köpte! Så nu har jag hela settet med schabrak + luva. Märket är Scapa Sports för er som inte vet det och det säljs inte i Sverige vad jag vet, det är den gamla modellen.

Love!


Och den första som listade ut vad som fanns i paketet var Ida! :D Grattis!

Ledtråd #2Ännu en ledtråd, såhär såg paketet ut. Vad kan det vara? Den som kommer på vad det är får en länkning :)

Paket!Nämen, vad kan detta vara? Jag vet!
Den första som kan gissa rätt på vad det är inne i paketet får en länkning. Ledtråd: Har med hästar att göra
Förenklar ledtråden lite, titta längre ner i inlägget där jag köpte mitt schakrak. Läs hela texten och försök klura lite mera.

Springer iväg och hämtar ut paketet på en gång tror jag :)

Dålig dag

Vaknade totalt på fel sida idag...
Har oxå kollat slut på mina få avsnitt med text av Ghost Whisperer resten är otezxtade och med min engelska så skiter det sig totalt.
I morron är det skola, man längtar ihjäl sig. Jag måste komma ihåg att jag har idrott i morron, för jag orkar inte packa väskan nu. Kanske kan lägga fram lite saker, men ändå.
Jag ogillar starkt att det var superfint väder ute, men jag satt kvar inne och kollade på film. Varför fotade jag inte? Men det säger jag typ varje dag.

För att säga något positivt så äre tävlingar i helgen, jag ska fota. Får se om jag fotar båda dagarna ensam eller bara en och den andra med Elin. det är positivt, för jag är i stort behov av pengar, ojah!

9 små rådjur


Foto: Jag, Nikon D300s + Sigma 70-300/4-5,6
Fotad den 2 februari under min praktik


Övningsköra

Upp tidigt som tuppen, okej kanske itne riktigt om klockan är 9.15... Men ändå. På min lediga sovmorron. Tog en sväng i Örby med pappa i bilen. Kollade en sak och sedan hem för att käka och snacka. Papps och jag tog bilen in till Uppsala, jag körde. Jag skulle hämta min "älskade" mobil som nu är hemma. Äntligen! Körde runt i Uppsala ett bra tag, som tur var körde jag automatbilen, de är redan jobbigt att ha koll på alla andra bilar + mig själv och alla dessa skyltar (; Mendet gick kanoners!

Nu ska jag sätta mig och räkna lite, inget i matteboken direkt, men nästan. Försöka att hålla kostnaden så låg som möjlig, kommer jag lyckas?

Så sant som det är sagt"En valack säger man till att göra något. En hingst ber man och till ett sto skickar man
in två skriftliga ansökningar och frågar om hon skulle kunna tänka sig att göra detta..."


Paket till mig


Foto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8

Ett paket låg på mitt golv och väntade när jag kom hem idag. Ni ser vad som fanns i det på bilden, jag tror att de flesta vet vad det kan vara för något. Och jag säger bara det, jag väntar ännu ett paket.

The result


Godiiiis


Foto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8

Jag vet, det står Norra Uppland på asken och jag satt på UNTs kontor. Men... Båda tidningarna har kontor i samma lokal, eller vad man nu säger.
Ett jobb idag, på Högbergsskolan (yes min skola), Anders intervjuvade och jag fotade lite bilder. Känner mig inte riktigt bekväm med att fotografera människor. Får ta och träna på det. Någon som vill stå modell?

Nu bär det av till frissan för klippning och färg!

Globen #16

Foto: Jag, Nikon D300s + Sigma 70-300/4-5,6


Bloggtävling


(Klicka här för att komma till tävlingen)


Strömsholm 2010


Foto: Jag, Nikon D60 + Sigma 70-300/4-5,6


Sitter på jobbet

Vad det låter vuxet att skriva att man är på jobbet. Okej, inte riktigt jobbet då, men nästan. Sitter nämligen på UNTs kontor i Tierp, min praktikplats. Har varit ute på ett jobb redan. Trodde det skulle vara värre än det var. Anders (min handledare) intervjuvade en kvinna som har ett kaninslakteri. Faktiskt, kanin är väldigt gott. Blev lite bilder som fotades av oss båda. Sen att jag fick fota en bild på 9 (!) rådjur som vi skickade in till tidningen som kanske hamnar bland de sista som typ "dagens bild", är lite väl coolt (; plus att några av bilderna jag fotade under intervjuven kanske hamnar i tidningen. Om jag upptäcker min bild, då får ni allt se de!

My old cameraFoto: Jag, Nikon D300s + Nikkor 35mm/1,8
Min gamla Nikon D60 på bild med mitt Simga 70-300/4-5,6


Brev till mina päronDet är lite kaotiskt, allt är inte på plats. Men vet ni, det är så in i bängen skönt att vi har börjat komma någon vart. Det börjar att hända saker. Jag koncentrerar mig på att få allt att fungera, allt löser sig om man är envis och inte ger upp. Tur att jag har pappa, han har kontakter. Han kommer att hjälpa mig mycket med denna resa, jag får nog säga tur oxå. För att jag har mamma som kommer hålla mina fötter nere på jorden hela tiden, det kommer nog annars bli lätt att ta sig en flygtur annars.

Tack! för att ni ger mig denna chans! Jag är så oerhört glad för detta.

RSS 2.0